A TUI Magyarország ajánlata

Törökország – Izmir

2024

tui-live happy logo

Miért érdemes Izmirbe tervezni a következő nyaralásunkat?

Egy olyan, már közvetlenül Budapestről elérhető törökországi úti cél, mely földrajzilag olyan helyen található, ahol a remek időjárás, és az Égei-tenger egyedülálló türkizkék partvonalának figyelemre méltó kombinációja található.

Utazzon Törökország egyik legrégebbi városába a TUI-val!

Törökország – Izmir 2024 nyarán foglalható Budapestről a TUI-nál:

heti 1 indulás Budapest és Izmir között a SunExpress járatain!


A tervezett menetrend szombati napokon:

BUD-ADB             08:40-11:50, XQ 0857
ADB-BUD             06:30-07:50, XQ 0856

A városközponttól 16 km-re délre található Adnan Menderes repülőtér, ide érkeznek meg a SunExpress járatai is.

Izmir Budapestről 2024 nyarán a TUI-nál!

Izmir a történelmi város

A perzsák, az ókori görögök, az asszírok, a rómaiak, a bizánciak és az oszmánok csak néhány a több tucat civilizáció közül, amelyeknek a város hosszú története során otthont adott, így a tengerparti nyaralás során felfedezhetjük a környék történelmére utaló régészeti leleteket is.
8500 éves régészeti és történelmi örökséggel rendelkező város, állítólag Homérosz szülőhelye.

Izmir a napsütéses város

Évente közel 300 a napsütéses napok száma, mely alkalmassá teszi a régiót a passzív vagy aktív pihenésre, akár a térség egyedülálló öbleiben a vízisportok adta lehetőségek kipróbálására.

A tengerparti pihenés, a vízi sportok, a kulturális élet és a török gasztronómia kombinációja, sokszínűsége egy adott helyen-mindezt kínálja Izmir, továbbá pl. az attól délre található népszerű üdülőváros, Kusadasi.

Izmir - tengerpart
Izmir - tengerpart

Hol is található Izmir Törökországon belül?

Az Égei-tenger partján, az Izmiri-öbölben Törökország nyugati részén található.

Izmir (korábban Smyrna) manapság Törökország harmadik legnagyobb városa a maga közel 3 millió lakosával.

Törökország Izmir - Látkép

Legismertebb látványosságok Izmirben

Törökország - Izmir TUI utazási információk

Konak

Konak tér, és az azt körülvevő kerület Izmir központjának számít.

Konak Izmir központja, és itt található Hasan Tahsin szobra, a Yali mecset, amelyet Kütahya mozaikjai díszítenek, az óratorony, a városháza és a kormánypalota

Törökország - Izmir TUI utazási információk

Alsancak

Alsancak nyüzsgő kerülete számos bárnak, üzletnek és oszmán kori háznak ad otthont. Menjen el erre a nyüzsgő környékre egy hagyományos török ​​teára, egy esti italra vagy még sok másra egy éjszakai kirándulás során.
Törökország - Izmir TUI utazási információk

Karsiyaka

Az Izmiri-öböl másik oldalán található Karsiyaka nyüzsgő éjszakai élettel és sétálóutcákkal büszkélkedhet. Amellett, hogy a Karsiyaka tökéletes hely egy emléktárgy beszerzésére a tartózkodása alatt, panorámás kilátást nyújt Konakra, Alsancakra és a környező területre.

Törökország - Izmir TUI utazási információk

Kemeraltı

Ez a történelmi bazárnegyed akár többórás programot is biztosít a vásárlást kedvelőknek. A 17. századra visszanyúló piac számos hagyományos jellegzetességgel és sokféle üzlettel rendelkezik.

Izmiri óratorony (İzmir Saat Kulesi)

A torony Izmir fémjelévé vált, és mindenképpen érdemes meglátogatni, ha a városban tartózkodik. A torony Izmir központi terén, Konakban található. 1901-ben épült II. Abdul-Hamid szultán 25 éves uralkodása tiszteletére, II. Vilmos német király ajándékaként. A 121 éves, márványból épült torony 25 méter magas.

İzmir Saat Kulesi
Törökország - Izmir TUI utazási információk

Az Asansör lift

1907-ben építtette közszolgálati munkájaként egy akkori gazdag zsidó bankár és kereskedő, Nesim Levi Bayraklıoğlu, hogy megkönnyítse az átjárást Karataş szűk partvonaláról a domboldalra. Az épületen belüli lift megkönnyíti a személy-, valamint az áruszállítást, áthidalva a meredek sziklafal mentén a magasság okozta akadályt.
Ez a régi lift, amely összeköti a város alsó és felső részét, ma már Izmir egyik fő látnivalója.

58 m magasan van egy gyönyörű terasz, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Égei-tengerre és a tengerparti városi területekre.

Izmiri Régészeti Múzeum

A Konak kerületben található izmiri Régészeti Múzeum 1927 óta nyitva áll a nagyközönség előtt, majd 1984-ben egy újabb, nagyobb és modernebb múzeumot hoztak létre, kialakítva a végleges formáját. A többszintes múzeum 5000 négyzetméteres területen több mint 1500 műtárgyat mutat be, amelyek többek között Smyrna (a mai Izmir) ősi városának leleteit tartalmazzák.

Agora

A Kr.e. 4. század környékén a szmirnai görögök által kőből és márványból épített, négyzet alakú Agora az egykori Szmirna központi helye, ünnepelt piactere volt, ma már szabadtéri múzeum, Izmir egyik népszerű turisztikai látványossága. A látványos, tágas terekkel rendelkező Agora egy földrengés következtében elpusztult, majd i.sz. 178-ban Marcus Aurelius római császár újjáépítette.

Az egykor többszintes Agora az ókori világ egyik legnagyobb ismert fóruma volt. Ma látható formáját az 1932-ben kezdett régészeti ásatások során nyerte el, amikor a területet megtisztították és a romokat restaurálták. A feltárási munkák 1941-ig tartottak, mely során feltárták a föld alá épített, egykor fedett széles folyosókat.

Genovai erőd

A genovai erőd Cesme központjában található, Izmir turisztikai szívében. Az erőd a 14. században épült II. Bayazet szultán uralkodása alatt. Azért építették, hogy megvédje a várost a rodoszi lovagokkal szemben.
A velenceiek támadása után, a 17. században az erőd elpusztult, de szerencsére később helyreállították.

Az Izmir Natural Life Park

Az egyik legkedveltebb turisztikai látványosság Izmirben. Ez, a maga nemében egyedülálló állatkert a hatalmas szabadtéri kifutóknak köszönhetően lehetővé teszi, hogy a park vendégei közelebb kerüljenek az állatokhoz és élőhelyeikhez, páratlan lehetőséget biztosítva a vadon élő állatok megfigyelésére.

Törökország - Izmir TUI utazási információk

Epheszosz ősi városa

Epheszosz Izmir leghíresebb régiója.

Izmirtől délre, a Kusadasi közelében található Selçuk ad otthont az antik Epheszosz városnak, amely Törökország egyik legnagyobb régészeti lelőhelye. Itt állt a márványból épített epheszoszi Artemisz-templom, ami az ókori világ hét csodája közé tartozott. A templom építése Kr. e. 550 körül kezdődött és mintegy 120 év alatt készült el, de a később tűz és fosztogatások során az épület hanyatlásnak indult. Mára a templom alapjának néhány kőtömbje és egyetlen helyreállított oszlop maradt fenn. A romokhoz tartozik még színház, tornaterem, az agóra és a fürdők, valamint a Celsus Könyvtár. A színház Epheszosz legjobb állapotban megmaradt épülete, nemcsak színielőadásoknak, hanem gyűléseknek, közösségi összejöveteleknek is otthont adott.

Törökország - Izmir TUI utazási információk

Kulináris élvezetek Izmirben

A török ​​konyha – néhány, országszerte megkóstolható étel kivételével – számos regionális specialitást kínál.
Az északra fekvő Fekete-tenger régió kukorica- és szardellaételeket kínál.

Délkeleten a kebabok, a meze (előételek) és a desszertek, például a kadayıf, a baklava és a künefe híresek .
A Földközi-tenger, az Égei-tenger és a Márvány-tenger partvidéke zöldségekben, aromákban és halakban gazdag mediterrán konyhát kínál. Közép-Anatólia ismert gyúrt specialitásairól, mint például a keşkek, mantı, különösen a kayseri és gözleme .

Érdemes megkóstolni a kumru-t, a töltött szendvicset kolbásszal (marhahúsos) sajttal, paradicsommal paprikával, a boyozt , a puffasztott kenyeret és a palacsintához hasonló gözlemet, mindkettőt sajttal és spenóttal töltve, darált hússal, tojással és gombát.
Ne hagyja ki az illatos simit : a tipikus sózott, szezámmagos fánkot.

Török étel
kumru

A TUI ajánlatai Izmir régiójában

Nézze meg kínálatunkat a Török Riviérára!

Közvetlen repülőjárat Budapestről Antalyába, fantasztikus all inclusive szállodák, kedvező árak!