Hogyan lehet egy ilyen kis ország ennyire változatos? Szlovénia minden alkalommal elbűvöl. 2000 méternél magasabb hegycsúcsok, mediterrán tengerpart, az ország belsejében számos csodálatos barlang és felfedezésre váró kisváros található.

A határon átlépve, az osztrákoknál is megszokott rend fogad. Ez itt a gyógyfürdők vidéke. Szlovénia tizenöt minősített gyógyvizű forrásból táplálkozó fürdőhelye páratlan programokat kínál a feltöltődni vágyóknak. A lankás dombok között, békésen legelésző birkanyájak és helyi gazdaságok mellett biciklivel eltekerve az ember valóban úgy érzi, megérkezett a nyugalom szigetére.

Szlovénia

Nyugat felé haladva a hullámzó dombok és szántóföldek helyét magas hegycsúcsok és lélegzetelállító várak veszik át; a túrázók és a téli sportok szerelmeseinek paradicsoma. A magasabban fekvő pályákon akár április végéig is élvezhetjük a havat. A Júliai-Alpok legmagasabb hegycsúcsa a Triglav (2864 m) egyben Szlovénia legmagasabb pontja és jelképe is.

A Triglav Nemzeti Park az aktív kikapcsolódást keresőknek igazi kánaán. Raftingolás a Soca folyón, síelés a Kranjska Gora-n, sziklamászás, canyoning. A kevésbé bátraknak, mint amilyen én is vagyok, marad a túrázás, kirándulás. Szlovénia legdivatosabb kirándulóhelye a Bledi-tó és környéke. Mindenkinek ismerős lehet a tájkép a tóban található kis szigettel, rajta a kápolnával, valamint a tó fölé magasodó sziklaszirttel, melynek tetején a bledi vár áll méltóságteljesen. A lenyűgöző hatás még fokozható, tiszta időben ugyanis az Alpok impozáns hegyvonulatai is láthatók a város mögött.

Kb. 10 km-re innen a Bohinji-tó vadregényes világába csöppenünk. Békésebb a vidék, kevesebb a turista, tisztább a víz, mint Bledben. Tavasszal és ősszel felejthetetlen kirándulásokat tehetünk a környéken.

Szlovénia

A karsztvidék barlangjai közül a leghíresebb a Postojnai cseppkőbarlang, én mégis inkább a másik nagy híresség, a Skocjan barlangrendszer felkeresését ajánlom, mely 1986 óta a világörökség része. Érdekessége a Reka folyó által a hegybe vájt lyuk, ahol a víz bezúdul a föld alá, hogy a folyó végül útját 40 km hosszan, Triesztig a felszín alatt folytassa. Monumentális méreteit nem adja vissza a fénykép, a mélyben rohanó víz morajlását a saját fülünkkel kell hallanunk.

Tengerparti nyaralás tervezésekor viszonylag ritkán jut eszünkbe Szlovénia, pedig az ország alig 50 km hosszúságú partvidéke igazi meglepetéseket tartogat. A velencei hangulatú Izola és Piran girbegurba utcácskáival, színes kőházaival, a kikötőben ringatózó vitorlások látványával a mediterrán életérzés megtestesítője.

Szlovénia

Az ország belső vidékeinek várai és városai igazi időutazást ígérnek a középkorba. Skofja Loka, és Predjama vára, vagy akár Ljubljana és Kranj városközpontja is megérnek egy-egy sétát.

Szlovénia

Utazzunk Szlovéniába, ha pihenésre vágyunk, ha aktív sportolási lehetőségeket keresünk, ha kirándulnánk, vagy ha csak napoznánk és korzóznánk a tengerparton. Ha szeretjük a változatos és finom ételeket, a jó borokat, vagy épp a jó söröket. Lehetünk fiatalok, vagy idősebbek, utazhatunk családdal, barátokkal, egyedül vagy párban, Szlovéniában a lehető legjobb helyen vagyunk.

Kriszta

Kriszta